onsdag den 26. november 2014

Forsøg #14 - Op-transformering og ned-transformering


Formål: Vi skulle undersøge hvordan vi kunne transformere spændingen i en ledning, sådan så vi kunne transportere elektriciteten hen til en "forbruger", som boede langt væk fra "kraftværket."


Design: Vi forbandte en strømforsyningen (kraftværk), med en pære. Derefter koblede vi 2x 1600-vindingsspoler til pæren, for at indikere de "lange ledninger". Så lavede vi to transformere ved at sætte 2 spoler på en jernkerne (en med 200 vindinger og en med 1600 vindinger), og satte dem på hver sin side af vores "lange ledninger". Så koblede vi endnu en pære på enden af kredsløbet.




Resultat: Vi fik begge pære til at lyse, ved hjælp af vores strømforsyning (kraftværk)


Konklusion:
Hvis man optransformere spændingen (som forklaret i forrige forsøgsindlæg), kan man transportere strøm hen over utroligt lange afstande, uden det store tab af strøm. Dette forsøg kan sammenlignes med et kraftværk, der prøver at få strøm ud til forbrugererne som ligger langt væk fra kraftværket. Man bliver nødt til at optransformere spændingen for at den kan rejse lange afstande, og man bliver nødt til at nedtransformere det, fordi ellers ville der stå strøm gennem luften i forbrugerens hus.







tirsdag den 25. november 2014

Forsøg #13 - Undersøg pH-værdien



Formål: Vi skulle måle pH-værdien på forskellige stoffer, fra dagligdagen.

Materialer: Opvaskesæbe, olie, eddike, salt (NaCLl), saltpetersyre(HNO3), base (NaOH), glasspartel, indikatorpapir, filtrerpapir.


Forsøgsdesign: 
Vi fordelte indikatorpapiret på filtrerpapiret, og påførte så de forskellige stoffer på indikatorpapiret, for at finde pH-værdien.
Når man påfører stofferne på papiret, skrifter det farve. så man kan læse det på indikatoren.


Resultat: pH-værdien af: 
Opvaskesæbe: 6
Opvasketabs: 10
Olie: 5
Eddike: 4
Salt (NaCLl): 7
Saltpetersyre(HNO3): 1 
Base (NaOH): 11




onsdag den 12. november 2014

Forsøg #12 - Lav en generator

Formål: Vi skulle lave vores egen generator.

Materiale til forsøget: volmeter, dataopsamling, spole-400 vindinger, rund magnet, elastik, ledninger, jernkerne, motor, strøm.

Førsøgsdesign: I forsøget koblede vi en motoren til strømforsyning. Motoren sad fast på en magnet med en elastik på. Når moteren fik strøm, drejede magneten rundt. Magneten drejede rundt ved siden af en spole med en jernkerne i, det hele var koblet til en dataopsamler og et voltmeter.


Resultat: Spædingen lå på 0,2 volt. Ved at se på dataopsamlingen kunne man se dens vekselsspændingskurve. Det så vi i programmet Sparkvue fra Pasco, som kan vise hvad spændingen er over en tidsperiode.

Konklusion: Vi fandt ud af at induktionsstrømmen blev skabt da moteren bevægede en magnet tæt på jernkernen.