onsdag den 8. oktober 2014

Forsøg #11 - Undersøgelse af galvanometerets udslag

Formål: Undersøge hvordan galvanometeret virker, undersøge hvilken vej den inducerede strøm løber, alt efter hvordan spolen bliver påvirket af magneten og afprøve hvor stor en spænding vi kan lave ved hjælp af: spole, ledninger, stangmagnet og voltmeter (til at måle spændingen).


Forsøgsdesign:
Til forsøget brugte vi følgende materialer:
- 2 spoler med 1600 vindinger
- 1 magnet
- 1 galvanometerinstats
- 1 1,5V element
- Ledninger






Vi startede med  at sætte galvanometerinstasen ned i spolen, så satte vi ledningerne i spolen, og påsatte krokodillenæbene til ledningerne.


Så påførte vi det sorte krokodille næb på + siden af batteriet og det røde på - siden, og derefter prøvede vi det omvendte.




Resultat: Med det røde næb på plus og det sorte næb på minus pegede galvanometeret mod venstre. Med sort på plus og rød på minus pegede den mod højre.


Konklusion:
Strømmens retning ændres, alt efter hvilken ledning der er ved +, og hvilken der er ved -.
I et batteri er der jævnstrøm, og jævnstrøm går altid fra + til -.




Induktion: Fra latin "inducere", at føre ind. At frembringe en elektrisk spænding ved at føre en magnet ind i en spole.

torsdag den 2. oktober 2014

Forsøg #10 - magnetiser ved hjælp af vekselstrøm

Formål: At magnestisere en stang, ved hjælp af vekselstrøm.

Design:


Vi puttede stangen ind i en spole, med 400 vindinger. Vi slukkede for strømmen, mens stangen var i spolen. Når man gør det, er det forskelligt om det bliver en syd- eller nordpol. det afhænger af, om hvordan småmagneterne ligger sig. Vi lavede et skema over, om det blev en syd- eller nordpol.

Resultat: 

onsdag den 1. oktober 2014

Forsøg #9 - Magnetkran

Formål: At finde ud af om kranen med ens poler, eller kranen med to forskellige poler kunne tiltrække flest klips/søm.

Design: 

Resulatat: Kranen med to forskellige poler var stærkere end den med to ens poler. Den måde klipsene/sømmene satte sig fast til kranen var forskellige. Det kan ses på billedet. Den med to forskellige poler dannede en bue, mens den med to ens dannede to lange kæder. Det gjorde de fordi der ikke var nogen forbindelse mellem de to ens poler, den med de to forskellige skabte en for for kredsløb.

Forsøg #8 - Lav elektromagnet


Formål: At lave sin egen elektromagnet. Ved hjælp af søm, ledning, krokodillenæb og strøm.

Design: Vi viklede en strømledende ledning rundt om et søm. Jo flere vindinger der var rundt om jernkernen/sømmet, jo mere magnetisk kraft havde elektromagneten. Vi undersøgte polerne med en kompasnål (det kan man også undersøge ved hjælp af gribereglen.)





Resultater: En elektromagnet består af en isoleret ledning, der er viklet omkring en jernkerne eller af en spole med en jernkerne i. Elektromagneten er kun magnetisk, så længe der går strøm i ledningen eller spolen.  I elektromagnetens jernkerne indstiller småmagneterne sig efter spolens magnetfelt. Magnetfeltet fra jernkernen gør elektromagneten endnu stærkere.



Forsøg #7 - Magnetiser og afmagnetiser ved hjælp af jævn- og vekselstrøm

Formål: I dette forsøg skulle vi forsøge at magnetisere en strikkepind-lignende-stang ved hjælp af jævnstrøm og derefter afmagnetisere den med vekselstrøm.
Design: 


Vi startede med at magnetisere stangen, ved at føre den igennem spolen på 400 vindinger for at ensrette småmagneterne, så stangen blev magnetisk. Vi tjekkede om den var magnetisk på en kompasnål - hvis den kan frastøde en kompasnål, er det en magnet.

Da vi skulle afmagnetisere stangen, gjorde vi det samme, hvor vi førte den igennem spolen. Vi brugte vekselstrøm i stedet for jævnstrøm til at afmagnetisere. Jo længere stangen kom fra spolen, jo mere spredte småmagneterne sig og blev derfor umagnetiseret.

Resultat: 
Vi kom frem til, at ved hjælp af jævnstrøm, kan man danne et magnetfelt, der kan magnetisere. Det gjorde vi ved at føre stagen igennem magnetfeltet, for at ensrette alle småmagneterne, så stangen blev magnetisk. For at afmagnetisere en stang, skal man gøre det samme, bare med vekselstrøm. Altså føre stangen igennem magnetfeltet, men da det er vekselstrøm, vil småmagneerne sprede sig blandt hinanden, og stangen vil blive afmagnetiseret. I modsætning til jævnstrøm, som ensretter alle småmagneterne og danner poler i hver ende.